Çiçek Saksıları

Toprak Saksilar

Yarım Toprak Saksı

Binlerce yıllık geçmişe sahip toprak kaplar insanlık tarihinin ilk kullandığı araçlardan biri


Toprak saksılar kil hamuruna şekil verildikten sonra 1000 C derecelik fırınlarda pişirilerek elde ediliyor. Pişirilme yöntemine ve kilin bulunduğu yöreye göre yapılan saksılar farklı özellikler gösteriyor. Düşük sıcaklıklarda pişen saksılar gözenekli ancak dayanıksızken, yüksek sıcaklıklarda pişen saksılar ise kil taneleri arasında kaynaşma daha fazla olduğundan dayanıklı ancak gözeneklilik az oluyor.


Plastik saksıların hızla yaygınlaşması, toprak saksıların kullanımda ekstra özen istemeleri gibi nedenlerden ötürü biraz gözden düştüler. Ancak son yıllarda ekolojik tarım bilincinin artması, toprak saksıların faydalarının anlaşılması ve dekoratif özelliklerinden dolayı yeniden gözde olmayı başardılar.


Toprak saksıların bitkiler için en önemli özelliği gözenekli yapıda olmalarıdır. Bu özellikleri sayesinde yazın yüksek sıcaklıklarda terleme yaparak bitki köklerini serin tutarlar. Gözeneklerin hava alış verişine imkan tanımaları nedeni ile nefes alan saksılardır.

Kırmızı kilden üretilen saksılar doğal görünümü korunduğu gibi, dayanıklılığın artırılması, tuzlanma problemlerine karşı ve dekoratif olması açısından dış yüzeyi sırlı olarak da üretilmektedir. Sırlı saksılar su geçirmediklerinden sırsız saksılara göre daha az sulanma ihtiyacı duyarlar.


Toprak Saksıların Avantajları ve Özellikleri

  • Boyutları, stilleri ve şekilleri açısından zengin bir çeşitlilik sunar.
  • Doğal görünümü nedeniyle bahçelere sıcak hava katar.
  • Genellikle ağır tabanlı üretilen toprak saksılar uzun boylu bitkiler için rüzgarlı alanlarda rahatlıkla kullanılabilir.
  • Bahçe hortumuyla sulanabilir. Fazla sulama durumlarında gözenekli yapısı suyun fazlasını uzaklaştırır.
  • Kalın duvarlı saksılar iyi bir yalıtım sağlar. Yüksek sıcaklık değişikliklerinde tamponlama görevi yaparak bitkiyi korur.
  • Gözenekli yapısı ile iyi drene toprak isteyen sebze ve kaktüs gibi bitkiler için idealdir.
  • Güneşin yıpratıcı etkilerine dayanıklıdır.
  • Geri dönüştürülebilir ve çevre dostudur. Doğaya hiçbir zararı yoktur.
Dezavantajları

  • Dona karşı hassastır. Son yıllarda üretilen toprak saksılar dona karşı dayanıklı üretilmesine karşın çok soğuk iklim şartlarında temizlenerek donmayacak bir alanda depolanması gerekir.
  • Gözenekli yapısı nedeniyle plastik saksılara göre daha sık sulanmalıdır
  • Kolay kırılır. Taşıma ve depolamada dikkat edilmelidir. Çarpma tehliklerinden uzak bir alana yerleştirlmelidir.
  • Sırsız toprak saksıların zamanla yüzeyi tuzlanır ve gözenekleri kapanır. Tuzlanma olduğunda yüzeyle temas halinde olan bitkiler zarar görür.


Toprak Saksi Çeşitleri










Yanlarında ki cepler sayesinde dar alana daha fazla bitki dikme imkanı sağlar. Genelde çilek saksısı olarak kullanılmaktadır. Her göze farklı kır çiçekleri ekilerek eşsiz bir renk cümbüşü elde etme imkanı da sunmaktadır.








Bünyesine su almadığı için sırlı saksılar soğuklara daha dayanıklı olurlar. Tuzlanma problemi hiç olmaz. Ağır yapıları sayesinde bodur ağaçlar, çalılar rahatlıkla yetiştirilebilir.




Antik bir hava katmak amacıyla kullanılan alt tarafı toprağa gömülü gibi duran yarım saksılar. Çim üzerinde mükemmel görünürler.






Toprak saksının özelliklerinden faydalanmak amacıyla alt kısım sırsız bırakılarken, üst kısım sırlanarak tuzlanma problemine karşı önlem alınmış. Aşağı sarkan veya dalları saksı ağzına değen bitkiler için iyi bir seçimdir.



0 yorum: