Bahçe Saksıları
Çiçek Saksıları
Seramik Saksılar
![]() |
Seramik Bahçe Saksıları |
Seramik kelimesi kilden yapılan tüm ürünlerin genel adı olarak kullanılmaktadır. Toprak saksı olarak bilinen saksılar seramik olmasına karşın hammaddesi içerisindeki demir oksit bileşiklerinin toprak rengi vermesinden dolayı toprak saksılar olarak ayrı bir sınıfta değerlendirilmektedir. Rengi dışında diğer tüm özellikleri, pişirilmesi ve üretim yöntemleri beyaz seramiklerle aynıdır.
Seramiklerin bitkiler için en önemli özelliği gözenekli yapıda olmalarıdır. Drenaj deliği olmasa dahi gövdesinden fazla suyu atarak bitkiler için yaşanabilir koşullar oluşturur. Bu özelliği yüksek drenaj isteyen kaktüs gibi bitkiler için büyük avantaj sağlar.
Seramik saksıların yüzeyi camsı bir sır tabakasıyla kaplanarak daha dayanıklı ve dekoratif hava katılmaktadır. Sırlı saksılar su geçirmediği için dona ve darbelere karşı dayanıklıdır.
Farklı sır seçenekleri, farklı sırlama yöntemleri o kadar çok alternatif sunarki seramik saksı almaya karar verdiğinizde mutlaka biri hoşunuza gidecektir.
Özellikle Çin ve Japonya,da yaygın olarak kullanılan doğal sırlama teknikleri her pişime özel saksılar üretilmesini sağlamaktadır. İlk defa Avanos,ta inşa edilen doğal sırlama anagama kül fırını ile kullanılan yakıt türü ve sır maddesine göre inanılmaz güzellikte saksılar elde edilmektedir.
Seramik Saksıların Avantajları
- Çok fazla renk, desen ve doku seçeneği vardır.
- Ucuzdur.
- Kalın duvarlı saksılar iyi bir yalıtım sağlar. Yüksek sıcaklık değişikliklerinde tamponlama görevi yaparak bitkiyi korur.
- Güneşin yıpratıcı etkilerine dayanıklıdır.
- Gözenekli yapısı ile iyi drene toprak isteyen sebze ve kaktüs gibi bitkiler için idealdir
- Drenaj deliği olmasa dahi gövdesinden fazla suyu atacağından bitki yetiştirilebilir.
- Biraz ağır sayılmlarına karşın, küçük saksılar duvar saksısı olarak kullanılabilir.
- Ekolojiktir. Sırsız ve doğal sırlarla üretilen saksılar doğaya geri dönüştürülebilir.
Dezavatajları
- Dona karşı hassastır. Son yıllarda üretilen toprak saksılar dona karşı dayanıklı üretilmesine karşın çok soğuk iklim şartlarında temizlenerek donmayacak bir alanda depolanması gerekir.
- Sırsız saksılar çabuk su kaybettiğinden sık sulanması gerekir.
- Kolay kırılır özen gösterilmelidir.
- Kısmen ağır sayılır. Küçük saksılar haricinde taşımada yardım gerekir
- Sırsız toprak saksıların zamanla yüzeyi tuzlanır ve gözenekleri kapanır. Tuzlanma olduğunda yüzeyle temas halinde olan bitkiler zarar görür.
Seramik Saksi Örnekleri |
Büyük seramik saksılar mükemmel görünümü ile toprağın doğallığını bahçelere taşır. Ağır yapısı nedeniyle çalı, ağaç gibi bitkilerin saksıda yetiştirilmesine imkan tanır. Kalın gövdeli seramik saksılar yalıtım görevi görerek ani sıcaklık değişimlerinde tampon görevi görerek bitkiyi korur. Bahçe hortumuyla sulanmasında sakınca yoktur fazla suyu gövdesinden tahliye eder.
Sırlı çilek saksıları. Dar alanda daha yüksek verim elde etme imkanı sağlarken, her yönün farklı güneşlenme değerleri çilekleri farklı zamanlarda olgunlaştırarak sürekli çilek yemenizi sağlar. Ceplere yerleştirilen kır çiçekleri ile her gözde farklı renklerde çiçekler tek saksıda yetiştirilebilir.
Etiketler:
Seramik Saksılar
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
4 yorum:
Merhaba,
Evde yetiştirdiğim karanfillerimi epey büyük boy (çorba kupası gibi) bir seramik kupaya aktarmak istiyorum. Boyut olarak karanfillerim için ideal ama altında delik olmayan saksıların köklerini çürüteceği yönünde endişeliyim. Siz ne dersiniz?
sn. Karadut tabanda kesinlikle drenaj deliği olmalı bizim amacımız doğal ortamı her şartıyla küçük bir saksı içine sığdırmak. Siz ne kadar su döktüğünüzü hiç bilemeyeceksiniz ve fazla suyla suladığınızda toprak kalanı atamayacak buda kök çürüklüğü demek. Önerim ya tabanı delikli bir seramik saksı veya kupanın tabanına küçük bir delik. Sivri uçlu tornavida veya bıçak ucu ile açılabilir önemli olan çok sert bastırmadan delicinin seramiği oymasını sağlamak. Matkapla çok daha kolay olur.
Karanfil demişim şimdi farkettim, menekşe olacaktı:) Cevabınız için teşekkürler. Ben de böyle olması gerektiğini biliyordum aslında ama şu alta konulan tabaklardan hoşlanmıyorum, bir umut sorayım dedim. Bir yerde ponza taşının su tuttuğunu, eğer saksı altına yerleştirilirse delik olmadan idare edilebileceğini okumuştum.
Dediğiniz gibi matkapla halledeceğim sorunu, tekrar teşekkürler.
Menekşe için de olsa fark etmez. Menekşe yüksek nem istemesine rağmen tabandan havalanmayı çok seven bir bitki. Ponza su tutuculuğunun yanında havalanma özelliğinin yüksek olması açısından iyi bir tercih olabilir. Kupa dediğiniz için maceralı bir öneride bulunamıyorum eğer biraz uzun bir saksı veya bardak olsa özellikle cam bardak belki biraz şansla menekşe yetiştirmek mümkün olabilirdi. En azından ben yetiştirdim ama biraz sulamada tecrübe istiyor taban köklerin çürümemesi için toprağın ne kadar su alacağını tahmin etmeniz ve toprak yüzeyinin sulamadan sonra çok hafif nemli-kuru arası olmasını ayarlamalısınız. Cam bardak olursa su seviyesi görüleceğinden çok daha iyi olur aslında şuan Dünyada trend transparan saksılar yönünde sizde deneyebilirsiniz.
Yorum Gönder